Inför Kopparcupen 2022

Hej

Vi har nu skickat/kommer inom kort faktura för gästkort för era deltagande i Kopparcupen och du har 10 dagar på dig att betala den. Om du har frågor gällande eran faktura så skickar du ett mail till:
ekonomi@faluhk.se

Nytt för i år och några viktiga punkter:

Första dagen måste Ni börja med att alla spelare och lagledare åker till skolan där ni ska bo.

Ni börjar där med att checka in de som är över 18år som visar sina vaccinationsbevis och får ett armband som gäller för hela cupen. Vi rekommenderar att alla är ute i god tid så kommer allt att flyta på.

Ni kan inte börja med att lämna av era spelare vid Lugnet och lämna grejer där.

Publik och medföljande.

På grund av corona så vill minimera publik och medföljande, vi ser hellre att man följer matcherna på Solidsport via en app där vi kommer att sända alla matcher live.

Corona och vaccinationspass – Nya regler för alla över 18 år

Vi följer de riktlinjer och föreskrifter som Folkhälsomyndigheten och Svenska handbollsförbundet har. Detta gör att alla över 18 år som delar i Kopparcupen som aktiv eller publik måste kunna visa upp ett vaccinationspass, det finns inga undantag.

Svenska handbollsförbundet har gått ut med följande information:

Den 1 december träder lagstiftning i kraft som påverkar hur publik ska hanteras vid handbollsarrangemang. Detta har väckt många frågor. Här följer är en kort lägesrapport som vi hoppas ska ge er överblick.

Den 1 december träder ett tillägg till begränsningsförordningen i kraft som skärper kraven på arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare. Antingen ska vaccinationsbevis kontrolleras för alla som är över 18 år eller så ska andra smittskyddsåtgärder vidtas. För idrotten ska begreppet deltagare översättas till publik – spelare, ledare på bänken, domare, funktionärer och volontärer omfattas inte.

 

Arrangör av handbollsmatch måste göra något av följande:

  • Kontrollera vaccinationsbevis i entrén.
  • Begränsa hur publik får placera sig på läktaren (enligt Folkhälsomyndighetens nuvarande förslag: alla i publiken ska ha anvisad plats, maximal åtta personer i ett sällskap, samt minst en meter åt sidorna, framför och bakom till nästa sällskap)
  • Säkerställa att antalet personer i publiken inte överstiger 100 personer (även personer under 18 år ska räknas in)

 

Oavsett vilken åtgärd arrangören väljer måste den ha en bemanning som säkerställer att gällande lagstiftning följs. Observera att en arrangör inte kan blanda åtgärder. Det går inte att arbeta med anvisad plats och avstånd mellan publik på en läktarsektion och kontrollera vaccinationsbevis på en annan. Arrangören måste välja väg.

 

Svenska Handbollförbundet har under veckan försökt få fram fördjupad information och vägledning kring hur de nya riktlinjerna ska hanteras i praktiken. Det har dock varit svårt att få tydliga besked. Nedan följer den tilläggsinformation som vi i dagsläget har.

 

Digital kontroll av vaccinationsbevis

Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en digital lösning för verifiering av vaccinationsbevis. Enligt uppdraget ska detta system vara i drift den 1 december.

 

Deltagare eller publik

I många hallar där barn- och ungdomshandboll spelas är gränsen mellan deltagare och publik flytande. Av den information vi har kunnat få är vår uppfattning att en deltagare som tar plats på en läktare är att anse som publik. Arrangörerna av matcher måste alltså tydligt hålla isär deltagarna från publik på läktaren. Volontärer som har arrangemangsuppgifter på eller vid läktaren måste vara klädda så att det tydligt framgår att de är volontärer.

 

Arrangemang av turneringar

I dagsläget är informationen att den nya lagstiftningen endast gäller vid genomförande av matcharrangemang. Vår uppfattning är att sådant som exempelvis rör förläggning och matservering inte ska omfattas av det som kräver vaccinationsbevis.

 

Arrangörens ansvar

Det är viktigt att komma ihåg att den som arrangerar en handbollsmatch är ytterst ansvarig för att gällande lagstiftning följs. Det är den arrangerande föreningen som måste säkerställa att de åtgärder som vidtas i hallen är tillräckliga. Det är också viktigt att vara medveten om att Svenska Handbollförbundet och distriktsförbunden är inte ansvariga för tillsyn och har således inte mandat att godkänna eller ge klartecken till olika lösningar. Vi bör finnas tillgängliga för att ge råd och vägledning, men arrangören måste säkra sitt eget arrangemang.

 

Vad händer nu?

På måndag ska Myndigheten för digital förvaltning komma med mer information om den digitala lösning för kontroller.

 

Länkar med information inför den 1 december